Wie we zijn en wat we doen!

Over het Informatie-Ontwikkel-Plein

Het Informatie-Ontwikkel-Plein (IOP)  is er voor iedereen die vragen heeft over taal, geld, werk, wonen, gezondheid of op juridisch gebied.

We organiseren iedere vrijdag – gratis – een inloopspreekuur en workshops In HuB.Kerkrade. Dit ligt midden in het Kerkraadse centrum. Het IOP is een initiatief van Bibliotheek Kerkrade.

Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen kan meedoen in de samenleving.

Samenwerkende partners

Bibliotheek Kerkrade e.o.

In HuB. Bibliotheek Kerkrade kun je terecht voor:

  • gratis taallessen; één op één of in de groep
  • training digitale vaardigheden, zoals Klik & Tik of DigiD
  • activiteiten voor jeugd en volwassenen

Advocaat Mr. L. Hermans

Gratis juridische hulp voor alle burgers van Kerkrade.

  • Echtscheiding en alimentatie
  • Ziekte, werk en arbeidsongeschiktheid
  • UWV
  • Politie en strafrecht

Alzheimer Parkstad Limburg

Alzheimer Parkstad Limburg organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie, hun naasten, mantelzorgers en wijst de weg naar hulp in hun omgeving.

Rabobank Zuid-Limburg Oost

Je kunt bij de Rabobank Zuid-Limburg Oost terecht met al je vragen over financiën. Zij bieden jou praktische ondersteuning en hulpmiddelen en zorgen er samen voor dat jij zelfverzekerd je bankzaken kunt regelen.

Wiertz Company

Ga jij binnenkort solliciteren? En heb je hulp nodig? Wiertz Company kijkt samen naar je CV, naar je LinkedIn profiel of maakt dit samen met je aan. Ook als je op zoek bent naar een leuke baan!

Leergeld Parkstad

Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Ook in Parkstad betreft dit een grote groep kinderen. Leergeld Parkstad wil graag dat ook deze kinderen kunnen meedoen aan schoolse- en buitenschoolse activiteiten.

Leergeld biedt deze kinderen kansen door deel te nemen aan activiteiten zoals een schoolreisje, zwemles, sport- of muziekonderwijs.

Meedoen is vaak een springplank waardoor kinderen opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en hun eigenwaarde kunnen vergroten.

DELA

U kunt vrijblijvend bij ons terecht met alle vragen die betrekking hebben op een (naderend) overlijden, op het regelen van een uitvaart, op het tijdig vastleggen van uw uitvaartwensen enz.  We zijn er voor DELA- verzekerden en zeker ook voor niet-verzekerden.

 

Toon Hermans Huis

Jouw naam in het rijtje erbij?

Wil jouw organisatie ook meedoen in het IOP? Neem dan contact op met Monique Urlings via m.urlings@bibliotheekkerkrade.nl.

Onze visie

Het IOP is ontstaan vanuit de schijf van vijf basisvaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig om mee te kunnen doen in de samenleving.

De schijf van vijf basisvaardigheden

Lezen, schrijven en rekenen

Lezen en schrijven staan aan de basis van alles. Zonder goede beheersing van deze vaardigheden is het niet mogelijk jezelf te ontwikkelen en mee te doen in samenleving. Ook kan dit vaker leiden tot financiële problemen, computerproblemen, werkloosheid en gezondheidsproblemen.

Digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden zijn hetzelfde als computer- en internetvaardigheden. Ons leven speelt zich steeds meer online af. Van je bankzaken regelen, belastingaangifte doen, een treinreis plannen of zelfs solliciteren. Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig vereist om mee te kunnen doen in de maatschappij.

Financiële vaardigheden

Financiële vaardigheden gaan over ‘kunnen omgaan met geld’. Zoals over grip houden op je huishoudportemonnee en weerbaar zijn voor financiële tegenvallers door bijvoorbeeld  echtscheiding, het krijgen van kinderen, verlies van een baan, ziekte of ongevallen.

Sociale en juridische vaardigheden

Sociale basisvaardigheden zijn de vaardigheden die iemand nodig heeft om met andere mensen samen te werken en samen te leven. Zoals omgaan met verschillen van mening, communiceren, het nakomen van afspraken, omgaan met een lastige klant of in staat zijn zelf een baan te zoeken. Juridische basisvaardigheden gaan over de basiskennis van je rechten en plichten in de samenleving. Dat geldt voor conflicten met andere burgers of met de overheid, maar bijvoorbeeld ook voor wat je wel en niet mag doen als werknemer van een bedrijf.

Gezondheidsvaardigheden

Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden om een gezond leven te kunnen leiden. Mensen die gezondheidsvaardig zijn, begrijpen welke factoren invloed hebben op zowel lichaam als geest. Hiervoor zijn andere basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen en digitale vaardigheden onmisbaar. Ook sociale vaardigheden zijn belangrijk. Je moet immers in staat zijn om de juiste vragen te stellen aan de juiste zorgverleners.

Inloopuren en workshops

Bekijk wanneer je bij ons binnen kunt lopen

Wat doet het Informatie-Ontwikkel-Plein voor jou?

Lees alles over waarmee we je kunnen helpen

Mede mogelijk gemaakt door: 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Limburg,

Het IOP is opgericht naar het voorbeeld van de methodiek KLASSE. De foto’s op deze website zijn hier ook afkomstig van. Lees meer